NEDEN COCOPEAT?

•    MÜKEMMEL HAVA GEÇİRGENLİĞİ
Cocopeat suyla tam doyurulduğunda bile mükemmel hava boşlukları barındırır. Doğru kullanılması halinde, daha hızlı kök gelişimi ile bitki başına daha fazla çiçek ve meyve verir.


•    MÜKEMMEL SU TUTMA KAPASİTESİ
Cocopeat, torf ve diğer yetiştirme ortamlarına nazaran daha iyi su tutma kapasitesine sahiptir. Bu özellik, kuru iklim bölgelerinde veya bitkinin sıklıkla sulanamadığı durumlarda (pazara nakledilmesi esnasında gibi) büyük bir avantaj sağlar. Husk chips veya cocopeat kendi bünyesinde doğal olarak da bir miktar su tutar, su takviyesi yapılamasa da bitkinin hayatını idame edebilecek durumda kalmasına yardım eder.
.

•    KURUMUŞ DURUMDA HIZLICA TEKRAR ESKİ HALİNE DÖNEBİLME
Diğer yetiştirme ortamlarına nazaran daha iyi su tutma kapasitesinin olmasının yanında, suyunu tamamen yitirmiş kurumuş durumlardan çok daha hızlı eski haline dönebilir. Cocopeat suyu hemen emer, tamamen kurumuş olsa bile (örneğin torf, kuruduğunda küçülme eğilimindedir ve üst tabakasında suyu itici bir tabaka oluşturarak, su emilimini zorlaştırır). Dolayısıyla cocopeat’te yetişen bitkiler kuru şartlarda daha iyi toparlayabilme imkânına sahiptirler.

 

•    SULAMA ETKİNLİĞİ
Kolay su emebilme ve çabuk drene olabilme özellikleri sayesinde husk chips/cocopeat diğer yetiştirme ortamlarına nazaran daha az sıklıkta ve miktarda sulanmaya ihtiyaç duyar. Dolayısıyla gübre tüketimi de daha az olur.

 

•    DAHA HIZLI ÇİMLENME VE DAHA KISA SÜREDE FİDE ÜRETİM ROTASYONU
Cocopeatin, tamamen suyla doygun noktada olsa bile  köklere mükemmel bir şekilde oksijen (hava) geçişine izin vermesi, daha iyi mahsul çıkmasına daha hızlı meyve ve çiçek oluşumuna olanak sağlar. Cocopeatin doğal kalitesi ve optimum su/hava mevcudiyeti çabuk köklenme ve çimlenme için ideal bir ortamdır. Bu durum daha kısa sürede fide üretilmesine ve yıl içerisinde daha fazla fide üretim rotasyonu yapılabilmesine olanak sağlar. Bu da sera ekipmanından daha etkin bir şekilde yararlanılabilme imkanı sunar.

 

•    ÇEVRE (Sürdürülebilir)
İşlenmemiş halinde, cocopeat tozu, menşei ülkesinde bir yan üründür. Zararlı atık problemi olmaksızın yenilenebilir bir kaynaktır (alternatif ürünlerden kayayününün aksine). İngiltere kaynaklı bazı araştırma kurumları, Asya’dan nakledilmesine rağmen nakliyesi aşamasındaki yakıt tüketimi ile torf ve kayayününün üretimi ve nakliyesi aşamasında kullanılan yakıt dahil olmak üzere, cocopeatin çevresel girdisinin daha az olduğunu göstermiştir. Cocopeat preslenerek nakledilmektedir (normal halinden 14 kez küçültülerek taşınabilir)

 

•    YAVAŞ ÇÖZÜNÜR
Cocopeat tamamen çevrede doğal olarak çözünebilse de, birçok üreticinin tercih ettiği gibi birden fazla üretim sezonunda (çok yıllık) kullanılabilir. Bazı gül ve böğürtlen, çilek gibi yumuşak meyve üreticisi, aynı cocopeat poşetini 5 yıla kadar kullanıyor. Birçok başka yetilştirme ortamına göre, içeriğinin E’i mükemmel su/hava oranı sayesinde uzun yıllar kullanılabilme imkanı sunuyor. Bu sayede gülün ticari ömrü içerisinde, belki de 5 yıldan fazla, iyi bir performans göstermektedir. Sebze yetiştiriciler, doğru karışımı seçtikleri takdirde, iyi şartlarda ürünü 2 yıl kullanabilir.


•    TOPRAK HASTALIKLARINDAN ARİDİR
Cocopeat  doğal olarak da toprağın üstünde yetiştiğinden, hiçbir şekilde toprak hastalıkları barındırmaz. Ayrıca, toprağa değmeden işlendiğinden de herhangi bir patojene ve bitki kalıntısı barındırmaz. Birçok araştırma cocopeatin pythium ve başka kök hastalıklarına karşı dayanıklılık sağladığını göstermiştir. 


•    VERİM ARTIŞI
 İyi yönetilebilmesinden dolayı, diğer yetiştirme ortamlarına nazaran, artan düzeyde ve daha iyi kalitede meyve üretimi mümkündür.